JAG HAR MJÄLL!

Mjäll (vita flagor i håret och hårbotten) och klåda kan bero på flera olika saker. Ibland kan det bero på helt vanlig torrhet, precis som när huden på resten av kroppen spricker och fjällar om den blir för torr. Då kan det vara jättebra att använda balsam istället för schampo. Irritationen kan också bero på att du är överkänslig mot något ämne som finns i de produkter du använder. Parfym är en väldigt vanlig allergen, så du kan börja med att byta till oparfymerade produkter och se om det hjälper. Använd kanske ett lite mer vårdande och gärna oparfymerat balsam, och kanske tvätta lite oftare. Undvik också att använda hårtork och stylingprodukter i onödan.

Seborré (mjälleksem) är en irritation i hårbotten som orsakas av en mikroskopisk svamp. Svampen kan få fäste i hårbotten av olika anledningar, t.ex. att hårbotten är fuktig långa perioder i sträck och blir porös, att pH-balansen är fel, stress, att din allmänna hälsa är dålig, eller helt enkelt för att hårbotten är torr, och då bildas pyttesmå sprickor där svampen kan få fäste. Men seborré kan man också få i fet hårbotten.Har man seborré måste man oftast behandla infektionen med specialprodukter som finns på apoteket, eventuellt t.o.m. receptbelagda sådana. Seborré brukar klia väldigt mycket, och mjällflagorna kan vara feta.

Psoriasis kan också sitta i hårbotten, och då vara svårt att skilja från mjälleksem. Hårbotten blir röd och kliar, och hudflagorna är ofta stora och feta. Psoriasis kan lindras genom att använda balsammetoden, men kan också kräva speciella läkemedel, beroende på hur allvarlig den är.

Lindrig mjäll och klåda i hårbotten kan ibland lindras genom att smörja in hårbotten med kallpressad oliv- eller kokosolja som får verka under natten. Även sköljningar med citronvatten eller utspädd äppelcidervinäger kan hjälpa. Testa gärna även att blanda några droppar tea tree-olja i ditt balsam.

Ibland kan man få mjäll i samband med en vitaktig mjuk beläggning i hårbotten, som går att skrapa upp med nageln. Det beror på att man inte fått bort alla rester av gamla hudavlagringar och balsam ur hårbotten när man tvättar. Pröva att tvätta noggrannare; använd mer balsam och massera grundligare. För att få bort beläggningen kan du också prova att göra en råsockerscrub i hårbotten, genom att blanda lite råsocker/demerarasocker i ditt balsam, och massera med det! Sockerkristallerna löser långsamt upp sig i balsamet och sköljs sedan ut med vatten.