JAG TAPPAR JÄTTEMYCKET HÅR!

Om man övergår från att ha håret rakt till att låta det vara lockigt kan man uppleva att man tappar mer hår vid tvätt än tidigare, eftersom de lösa strån man normalt tappar under en dag inte ramlar bort utan sitter kvar i lockarna och inte lossnar förrän håret reds ut. Ofta kan man märka att det blir mindre hår i hårborsten/kammen (om man använder en sådan) och på ens kläder, men det kan bli mer hår i golvbrunnen än vad man är van vid att se där!

Annars tappar alla hår olika mycket i olika perioder. Vissa tappar mer hår vissa årstider. Man kan också tappa hår för att man är sjuk eller lider av vitaminbrist. Stress och sorg kan också göra att man tappar mer hår än normalt – ibland kommer håravfallet ett par månader efteråt. Hormonförändringar i samband med graviditet och amning kan också göra att man tappar mer hår.

Eftersom våra hårsäckar producerar hårstrån i en genetiskt programmerad cykel som ger varje hårstrå en viss bestämd livslängd, så kan det också göra att man tappar extra mycket hår några år efter en stressad period, då alla de hårstrån som växt ut efter det förra avfallet är ungefär lika gamla och alltså fälls ungefär samtidigt.

Det är väldigt osannolikt att ditt håravfall skulle bero på balsammetoden. Om du har hårbottenproblem måste dessa åtgärdas först och främst (byt balsam vid klåda), sedan kan det vara värt att prova något kosttillskott t.ex. Silica eller öljästtabletter. Om problemet kvarstår bör du uppsöka läkare.

JAG HAR INTE BYTT PRODUKTER, MEN HÅRET BETER SIG ANNORLUNDA!
Det är fullständigt normalt! Håret reagerar på temperatur och luftfuktighet, och kan därför behöva olika produkter olika årstider. Dessutom förändras håret ju mer återfuktat det blir, och kan börja reagera annorlunda på gamla välbekanta produkter. Om du t.ex. kunnat använda olja i håret på schampotiden, så är det inte säkert att det går att fortsätta med det efter att du börjat med balsammetoden. För vissa går det bra att börja med olja när de hållit på med balsammetoden ett tag, och håret blivit mer återfuktat. Vissa tål en liten mängd protein i håret då och då, men inte om det blir för ofta.

Dessutom kan det ibland ta ett tag innan vissa ämnen hunnit byggas upp i håret och börjar ställa till problem. Det kan alltså funka jättebra i början, och sedan plötsligt bli jättekonstigt.