MIN FÖRSTA BALSAMTVÄTT OCH…

…håret är torrt och risigt!
Ha tålamod! Du har torkat ut ditt hår med schampo i många år, och det kan ta ett tag innan du har gett tillbaka fukt åt håret. Nu när du inte längre ”maskerar” hårets skick med silikoner och annat, så ser du hur håret egentligen mår. Det kan se torrare och slitnare ut än du är van vid, men det är nu du kan börja bygga upp det och återfukta det på riktigt. Snart kommer du att märka att det blir finare och mår bättre!

Tänk också på att du inte kan ”laga” ett trasigt hår, eftersom hårstrået är dött, precis som naglar. Har du misshandlat håret alldeles för mycket, så att själva stråna är skadade, så kan det inte repareras. Då måste du helt enkelt vänta tills nytt, friskt hår växer ut. Men du undviker att göra det ännu värre, och sliter mindre på det nya håret under tiden, om du inte använder schampo.

…håret känns fett!
Har du använt ett godkänt sista-schampo innan du började med balsammetoden?
Är alla dina hårprodukter godkända?
Använder du för många produkter, eller kanske ett balsam som är för vårdande? Eller kanske helt enkelt inte passar för dig? Dra ner på antalet produkter, eller byt balsam.
Hur gör du när du tvättar? Använder du tillräckligt mycket balsam? Masserar du in det tillräckligt noga över hela hårbotten? Sköljer du ur det tillräckligt noga? (många gör fel på just den här punkten i början!)
Har du ditt vårdbalsam ända in i hårbotten? Prova då att bara ha det i längderna, eller t.o.m. bara i topparna, och undvik hårbotten.
Ha du olja i håret? Även om du kunnat ha olja i håret innan du började med balsammetoden, så betyder inte det att det funkar sedan, eftersom håret och hårbotten ställer om sig ganska mycket. När du hållit på med balsammetoden ett tag kan det ändra sig igen.

Det kan också vara så att din hårbotten fortfarande producerar fett för att kompensera för schampo, fast du har slutat med schampo. Det kan ta ett tag innan den lugnar sig och ”fattar” att den inte behöver producera lika mycket fett. Men när håret är nytvättat ska det ändå kännas rent.

…har inte fått några lockar!
Man kan inte få lockar av balsammetoden som man inte har anlag för. Har du inget självfall i håret så kan du inte få det med den här metoden. Men om ditt hår har självfall, fast det aldrig kommit fram eftersom du behandlat det fel, så kan det börja synas med den här metoden. Kanske har du vågigt hår, fast du aldrig vetat om det. Men har du rakt hår, så kommer det fortsätta att vara rakt, fast förmodligen friskare och glansigare.

Det kan också vara så att du är för otålig. Ge balsammetoden en chans att vårda och återfukta ditt hår, så kommer kanske lockarna efter ett tag.