VAD ÄR KLICK (GLID)

Klick (numera Glid) är ett vattenbaserat glidmedel som finns att köpa på Apoteket och via internet/postorder från en del ställen, t.ex. Ellos och Bodystore. Klick innehåller bland annat glycerin, som är hygroskopiskt, dvs drar åt sig och håller kvar fukt. Om man kramar in lite Klick i sitt blöta hår efter att ha sköljt ur balsamet men innan man torkar det, så ger det håret glans och hjälper att hålla ihop lockarna, och motverkar friss och flygighet. Det ger dock inte stadga åt håret på samma sätt som ett gelé gör. Man behöver inte så mycket – en hasselnöts till en valnöts storlek brukar vara lagom, beroende på hur mycket och hur tjockt hår man har. Tar man för mycket kan håret se lite fett ut när det är torrt.

Har man färgat håret bör man vara lite försiktig med produkter som innehåller glycerin, eftersom det kan bidra till att färgen går ur håret fortare på en del. Glycerin finns även i en del balsam.

När du köper Klick, se till att du får den vattenbaserade varianten – den silikonbaserade fungerar inte ihop med balsammetoden!

MÅSTE JAG PLOPPA HÅRET?
Om du inte bryr dig om att få mer och finare lockar, så behöver du inte ploppa, utan kan fortsätta att krama ur det med en vanlig handduk. (Det du inte ska göra är att gnugga det!) Ploppning är dock ett smidigt sätt att krama ur överflödigt vatten ur håret samtidigt som man skyddar de fuktiga lockarna från att dras ut och rufsas till medan man klär på sig (eller medan man sover, om man tvättar på kvällen). Att torka med en vanlig bomullsfrottéhandduk kan också göra ditt hår frissigt, om du har självlockigt hår.

Har du rakt eller nästan rakt hår fungerar det inte så bra att ploppa, eftersom håret kan lägga sig lite hursomhelst, och inte i de naturliga svängar som ett självlockigt hår har. Då kan du alltså glatt strunta i allt var plopp heter!

HUR PLOPPAR MAN HÅRET, OCH VAD SKA JAG ANVÄNDA?
På forumet hittar du en klistrad tråd som heter ”Ploppa håret?” där det mesta om ploppning står, bland annat länkar till en instruktionsvideo. Man kan ploppa håret framlänges (som i videon) eller baklänges, om man tycker det fungerar bättre (som en turban). Man kan ploppa i ett par timmar eller bara medan man klär på sig efter duschen. När man tagit ur ploppen kan man försiktigt krama lockarna nerifrån och upp mot huvudet med plopphandduken för att forma dem lite mer. Det bästa att ploppa med är en slät microfiberhandduk av den typ som liknar sämskskinn. De finns ofta att köpa i sport- och friluftsbutiker. Men det går också att ploppa med en stor gammal T-shirt (gärna långärmad) eller en kökshandduk i slät bomull eller linne. Det du inte ska använda är en microfiberhandduk i frotté, av den typen som liknar en mirakeltrasa – den kommer istället att göra håret frissigare!