VARFÖR ÄR DET INTE BRA MED SILIKONER

Många moderna balsam innehåller silikoner och mineraloljor, som ”stänger” fjällskiktet genom att lägga sig som en skyddande hinna utanpå det. Håret kan då kännas blankt och starkt, men under den skyddande hinnan är håret lika skadat som förut, och varje gång man schamponerar håret löser man upp hinnan, öppnar fjällskiktet, och sliter ytterligare på det. Och för att få bort silikoner och mineraloljor ur håret måste man använda ett schampo med SLS.

MEN JUST DEN HÄR SILIKONEN SKA VARA VATTENLÖSLIG!
Oftast innebär detta att silikonen är löslig i ditt balsam, men när du haft det i håret och det har torkat, så är den inte längre vattenlöslig, och går inte att tvätta bort med bara balsam och vatten.

JAG HAR RAKT ELLER NÄSTAN RAKT HÅR, ÄR BALSAMMETODEN NÅGOT FÖR MIG DÅ?
Javisst! Balsammetoden brukar lyfta fram det självfall som finns naturligt i ens hår, men även om man bara har lite självfall eller inget alls, så är vinsterna flera än så: Håret blir friskare, blankare och starkare, och får ofta mer volym utan att bli risigt och torrt. Har man rakt hår, så brukar man också lättare få tovor i håret – men med balsammetoden blir tovorna ett minne blott!

JAG HAR LOCKIGT HÅR OCH VILL INTE HAR MER LOCKAR, ÄR BALSAMMETODEN NÅGOT FÖR MIG DÅ?
Javisst! Med balsammetoden kan man hjälpa fram de lockar som finns naturligt i håret, bland annat genom att det blir mer återfuktat och starkt, så det orkar locka sig, men också genom att t.ex. ha i stylingprodukter, använda lagom tunga/lätta balsam, låta bli att borsta/kamma det, ploppa, trattföna, självtorka utan att röra vid håret, osv. Om du struntar i alla dessa extrametoder för att få fram lockarna, och istället t.ex. kammar ut det försiktigt medan det är fuktigt, torkar det i en vanlig handduksturban eller i en tofs/fläta, och/eller har i tyngre vårdande produkter som t.ex. olja och inpackningar, så kommer du inte att få mer lockar än du har nu – men förmodligen jämnare, finare och mindre frissiga sådana!